Sunday, July 31, 2011

Bademli, Safranli Tavuk Çorbasi

Bu çorba tarifi Marianna Yerasimos'un "Osmanli Mutfagi" eserinden. Yazar, tarifin 1539 yilinda yapilan sünnet dugunun harcama defterinde kayitli oldugunu belirtiyor.
4-6 kisilik

Bir adet köy tavugu (1-1,5kg)
8 bardak su
3 kasik pirinç
2 kasik tereyagi
2 yumurta
1 limon
2 tatli kasigi nisasta
200gr tatl› badem
1 tatli kasigi safran
2 kasik sirke
tuz

1- Safrani sirke içerisinde 2-3 saat dinlendirin.
2- Pirinci yikayip hazirlayin.
3- Tavugu 8 bardak su ve azicik tuz ile iyice yumusayincaya kadar pisirin.
4- Tavuk suyunu süzün ve 6 bardak tavuk suyunubir tencereye koyup kaynatin. Kaynamaya baslayinca pirincleri ilave edip karistirin. Iyice yumusayip helmelesinceye kadar kisik ateste arada bir karistirarak 20-25 dakika pisirin.
5- Bu arada bademleri sicak suda 10-15 dakika bekletip kabuklarini soyun. Soyduktan sonra havanda dövün veya mutfak robotunda irice çekin.
6-Küçük bir tavada yagi eritin ve bademleri azicik pembelestirin. Kavurdugunuz bademleri çorbaya katin ve 15 dakika daha kisik ateste pisirin.
7- Bu arada tavugun kemiklerini ve derisini ayiklayin. Iri parcalari didikleyin.
8-Bir kasede nisastayi yumurta sarilari ile birlikte ezin, limon suyunu katin. Terbiyeyi biraz tavuk suyu ile inceltin, azar azar tencereye dökün ve karistirin.
9-Safrani suyu ile birlikte corbaya dokün. Tuzunu da ilave edip devamli karistirarak kisik ateste bir tasim kaynatin ve atesten alin.
10- Servis kasesin onceden didklenmis tavuk parcalarindan koyup üzerine çorbayi dokün.

Notlar: 1- Çok doyurucu bir çorba.
2- Kirik pirinc kullanabilirsiniz.
3- Safran temin edemezseniz, haspir(aspir) de kullanabilirsiniz.
4-Bu ölçüye göre yaptigimda çorbanin kivami alisik oldugumuza gore yogun oldu. Dilerseniz biraz daha tavuk suyu ilave edip seyreltebilirsiniz.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.