Monday, July 25, 2011

Evde Ramazan Pidesi

 Ramazan'a özgü lezzetlerden belki de birincisi "Ramazan Pidesi"dir.  Iftar öncesi firinlarin onunde sicacik pide almak için kuyruklar olusur. Kimi firin üzerine su sürer renk alsin diye, kimisi yumurta sürer hem parlatsin hem de lezzet versin diye. Bazilari sadece çörekotu atar üzerine, kimileri  susam da serper. Sicacik pidenin arasina tereyag sürüp yemenin tadina doyum olmaz. Bu lezzetli yassi ekmegi evde yapmayi ilk defa denedim. Pidenin pisme kokusuna da doyum olmuyormus.

Tarifin orjinali söyle:

2 çaykasigi kuru maya
1/2 caykasigi toz seker
325ml su(200ml+125ml)
500gr kuvvetli beyaz un(ekmeklik)
1 caykasigi tuz
2 yemekkasigi zeytinyagi
parlatmak için 1 yumurta+1 yemekkasigi su
2 yemekkasigi çörekotu


Hamurun mayalanma süresi:1,5 saat
Sekil verdikten sonra bekleme süresi: 20 dakika
Firin derecesi: 220 C 
Piflirme Süresi: 15 dakika 

1-Bir kaseye 125ml suyu koyun. Maya ve sekeri üzerine serpin. 5 dakika beklettikten sonra erimeleri için karistirin.
2- Un ve tuzu birlikte büyük bir kaba eleyineleyin. Ortasina bir havuz açip mayali suyu ve zeytinyagini dökün. Unu ortadan yedirmeye baslayin. Kalan suyu da siki fakat yumusak bir hamur elde edene kadar yedirin.

  3- Hamuru hafifçe unlanmis tezgaha alin. Yumusak ve elastik olana kadar yaklasik 15 dakika yogurun. 


4- Hamuru temiz, yaglanmis bir kaba alin. Nemli bir bezle üzerini örtüp hacim olarak 2 katina gelene kadar yaklasik 1,5 saat bekletin. 


5- Kabaran hamurun ortasina yumrugunuzla bastirarak havasini alin. 10 dakika dinlendirip 2 esit parcaya bolün. Her birini top haline getirin. Hafifçe unlanmis tezgahta her birini 25 cm çapinda 5 mm kalinliginda acin. Bezle üzerlerini örtüp 20 dakika kabarmaya birakin.

6-Bicagin kor tarafi ile kenarda bosluk birakarak paralel 4 cizgi cizin. Bu cizgilere dik olan 4 cizgi daha cizin. Kabarik kalan kisimlarina yumurta su karisimini sürün. Üzerine çörekotunu serpip hafifçe unlanmis firin tepsilerine alin. 


7- Onceden isitilmis firinda 15 dakika kadar puf ve hafifçe renklenecek kadar pisirin. Çikarinca kabugun kurumasini önlemek icin temiz bir örtüye sarin.


Notlar: 
 1- Orjinal tarifte su miktari 325 ml olarak veriliyordu. Benim gibi geceyarisina dogru ya da acele ile yapiyorsaniz diye mayayi eritmek icin 125 ml, hamura ilave etmek icin de 200ml su kullanmaniz gerektigini hatirlatmak isterim. Sonra hamuru toparlamak için un ilave etmeniz gerekir.
2- Sicak ve nemli ortamlarda hamurun mayalanma süresi daha kisa olacaktir. 
3- Ben çörekotuna ilaveten susam da kullandim. Isterseniz ölçüyü her ikisinden de 1er kasik olarak degistirebilirsiniz.
4- Ekmek hamuru konusunda tecrübesi olmayanlara ya da acilmis hamuru tezgahtan almaya yarayacak kürek görevi görecek bir malzemesi olmayanlara bir tavsiyem olacak. Pide hamurunu actiktan sonra unlamis olduklari  firin tepsisinde mayalamaya birakin. Tezgahta mayalanmaya biraktiginiz hamuru  tepsiye almaya çalisirken hamurda yaptiginiz sekli kaybedebilirsiniz. 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.